Dansken blir svensk och anmäld till utställning

Igår hämtade jag ut Aztras nya svenska registreringsnummer och anmälde henne till en inofficiell utställning den 16e juli. Jag har aldrig ställt för och är redan nervös, men Aztra har lite erfarenhet sen innan och har fått mycket fin kritik så nu ska vi köra en hel del ringträning. Trots att jag är nervös och tycker det är så jobbigt att prestera framför folk så ska det bli roligt, en inoff utställning känns som en bra start på vår tävlingskarriär. Jag är antagligen världens sämsta handler men övning ger ju färdighet. Oavsett vad domaren tycker så är det bra träning för oss båda, så det ska bli spännande att se hur det går.
 
Aztra gör även stora framsteg i det mesta. Efter bara 3 pass med klossen förstår hon vad det går ut på och idag började jag introducera position. Hon älskar att jobba men blir distraherad och är inte särskilt uthållig än så det är korta pass med mycket lek i pauserna. Hon är dock väldigt lättlärd och otroligt trevlig att träna med. Hittills har jag inte tränat in något särskilt, vi har befäst sitt och kontakt i olika siuationer och med olika störningar och börjat med klossen, annars har vi mest kört mycket inkallning, koppelträning och hundmötesträning. Men nu har hon landat så pass bra här hemma så vi kan börja träna ordentligt och mer strukturerat. Vi började shejpa in ligg idag och ska fortsätta med det imorgon. 
 
I helgen hoppas jag att vi kan lägga viltspår. Jag har klövar på jobbet som jag fick av en av dagishundarnas ägare och eftersom jag siktar på att Aztra ska bli viltspårschampion så vill jag komma igång med spårträning typ igår. Smilla är riktigt duktig på viltspår också så det vill vi verkligen passa på att köra medan vädret tillåter. 
 
 

Utflykt till Gårdskär

Pga absolut jävla skitvarmt gjorde vi typ ingenting under större delen av dagen. Jag hatar sån här värme, jag får eksem på armarna och bröstet, bränner skiten ur mig och ser ut som en kräfta (hej jag har aldrig någonsin haft en snygg bränna). Min näsa kan just nu utan tvekan konkurrera ut Rudolf som tomtens ledande ren (varför finns det inte högre solskyddsfaktor än 50?). No joke.
However. Smilla blir nästan sjukligt påverkad så vi försöker att inte anstränga oss öht. Badar gör vi dock och det gjorde vi även idag. Först badade jag och Aztra i poolen, sen på eftermiddagen åkte vi ut till Gårdskär och hade picknick. Jag badade utomhus för första gången på flera år och det var inte ens lite kallt i vattnet. Hundarna simmade med glädje och Aztra skötte sig helt exemplariskt. Det var en del folk vid badplatsen som fikade och grillade men hon hade inga planer på att gå fram till någon annan fast hon var lös. Detta glädjer mig väldigt mycket och då är det bara att jobba vidare med lösträning med flera typer av störning. Jag hade ju inte släppt henne om jag trodde att hon inte skulle lyssna, men när hon inte ens visar intresse av att sticka fram och hälsa så blir jag riktigt nöjd. 
 
Imorgon skulle det bli svalare, men eventuellt regn. Jag hoppas att vi hinner med någon timmes passivitetsträning i centrum mellan skurarna om det nu blir det. Igår introducerades klossen och det ska vi fortsätta med imorgon.
 
 

Making progress

Under veckan har vi kört ett par pass om dagen, främst kontakt men även en hel del sitt/stå. Hon är otroligt trevlig att jobba med och väldigt positiv men fortfarande lättdistraherad. Hon är smart och lättlärd men är man ung och tycker att hela världen är en enda stor lekplats så är det självklart lite svårt att hålla ihop. Men hon är så energisk och tycker verkligen om att jobba så med rätt träning kommer bitarna falla på plats.
 
Vi tränar dagligen inkallning och hon är väldigt följsam samtidigt som hon är tuff och självständig. På vissa ställen använder jag lina nu till en början då jag ännu inte vet hur hon reagerar på störningar när hon är lös. Men det bästa är att vara helt lös och springa som en dåre under corgirusen, om man frågar henne.
 
Koppelträning och hundmöten har blivit bättre men det finns fortfarande mycket kvar. Hon kan passera hundar och vara tyst, men hon blir otroligt triggad om hundarna rör sig (springer bredvid cykel, leker i trädgården etc). Hon blir rätt blockerad så det gäller att ligga steget före och hinna distrahera. Det ska nog bli ordning på lilla loppan också, men lite tålamod och framförallt förståelse för att allt fortfarande är nytt, hon är ung och vet inte riktigt hur hon ska agera i vissa situationer. Med rätt vägledning blir det nog bra det här.
 
Nu när det är lite långhelg över midsommar ska vi jobba på ordentligt. Klossen ska introduceras och vi ska även komma igång med lite mer träning bland distraktioner. Passivitetsträna ska vi också göra, ta med en filt och sätta oss i centrum (om det nu är folk ute under midsommar?). Det är härligt att ha motivation och framförallt ambition igen!
 
Tidigare i veckan skickade jag in registreringsansökan till SKK för att få Aztra svenskreggad. Jag hoppas verkligen att det är klart tills på måndag då det är sista anmälningsdagen för den inofficiella utställningen på Gävle BK som jag tänkt ställa henne på. Det blev ju så fördröjt alltihop med hämtning osv så jag fick inte hem exporttavlan förrän i slutet på förra veckan. Men jag håller tummarna!